Get cash from your website. Sign up as affiliate

Monday 29 November 2010

Dodik: Nema autonomije u svijetu koja bi sama sebe ukinula


dodik_bezbrizan_m"Kada bi se ostvarili ciljevi za unitarizacijom, onda bi takva BiH lako skliznula u islamsku državu, koju je u svojoj 'Islamskoj deklaraciji' najavio i promovirao Alija Izetbegović", rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je institucija visokog predstavnika svojim djelovanjem praktično uništila dijalog domaćih političara i onemogućila postizanje unutarnjeg konsenzusa u BiH.

"Od nečega što je trebalo da bude dio rješenja, visoki predstavnik, iza koga stoji veliki broj najmoćnijih država svijeta, postao je izvor gotovo svih problema u BiH", rekao je Dodik.

On je ocijenio da će BiH "stajati u mjestu" sve dok bilo koja od etničkih grupa u BiH u visokom predstavniku bude vidjela odvjetnika i sve dok neki budu mislili da će on nametanjem zakona ispunjavati njihove političke želje i zahtjeve.


dodik_izjave


"A svako stajanje u mjestu je u stvari nazadovanje. Uvjet za dogovor je vrlo jednostavan. Da za sto sjednu oni koji su dobili mandat naroda koji ih je birao. A ne međunarodni posrednici ili izaslanici, sa unaprijed pripremljenim rješenjima, koja su pisana izvan BiH, i koja po pravilu odražavaju želje samo jedne, bošnjačke strane u BiH", rekao je predsjednik RS za beogradsku "Politiku".

Govoreći o istraživanju Galupovog instituta prema kojem 88 odsto građana RS podržava njenu secesiju od BiH, Dodik je ocijenio da bi broj onih koji podržavaju secesiju Srpske od BiH bio znatno manji da nije bilo odluka visokih predstavnika kojima je suprotno međunarodnom pravu i mimo volje Srpske mijenjan Dejtonski sporazum.

Ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka kod Hrvata u BiH je samo produbio već postojeću frustraciju. Tako da je sporazum dva HDZ-a u BiH za mene bio potpuno očekivan. Grupiranje i na bošnjačkoj političkoj sceni također je bilo očekivano. Imajući u vidu odnose između bošnjačkih stranaka, ili preciznije odnose lidera tih stranaka, koalicija SDP i SDA nije neočekivana. U stvari, stvaranje tzv. tri nacionalna bloka samo odražava situaciju u BiH, rekao je Dodik komentirajući stvaranje koalicija na političkoj sceni BiH.

Istaknuvši da ne postoji nijedna autonomija u svijetu koja je sama sebe ukinula ili razvlastila, Dodik je zapitao zašto bi onda na to pristala Srpska, pod firmom stvaranja tobože funkcionalnije države BiH, koja navodno samo centralizirana i unitarna može ući u EU i koju jedino žele muslimani Bošnjaci, dok je takvu odbijaju Srbi i Hrvati.

"Kada bi se ostvarili ciljevi za unitarizacijom, onda bi takva BiH lako skliznula u islamsku državu, koju je u svojoj 'Islamskoj deklaraciji' najavio i promovirao Alija Izetbegović", rekao je Dodik.

No comments: